Agent za nekretnine: pet osnovnih stvari koje mora da ima i zašto ga je dobro angažovati

real-estate-agent-28776_12801.Pregovaračke sposobnosti

Agent za nekretnine mora imati neosporan talenat za pregovore, jer za razliku od kupaca i prodavaca može zanemariti emocionalni aspekt transakcije koja je u toku, što, uz iskustvo u radu dovodi do uspeha u pregovorima. To je deo tzv. agentske službene dužnosti. Agent za nekretnine je osnovna vezivna karika između kupca i prodavca, njihov amortizer ili kišobran koji štiti drugu stranu od svih nepotrebnih informacija ili dezinformacija. Dobar agent je obučen za zastupanje klijenata i održavanje poverljivosti dostupnih informacija iz suprostavljenih interesa.

2.Agent – vaš filter-spam

Među stotinama nekretnina koje vam se učine interesantnim, a koje uvek prati puno informacija koje više služe da zbune nego da pomognu, pravi agent zna da izabere najbolje i najprikladnije onome što klijentu treba. Dakle, agent skraćuje vreme pretrage, poboljšava vaše opcije kvaliteta pregleda baze i uspešno dovodi do završetka posla.

3.Poznavanje teritorije- mikrolokacije

Mnogi klijenti se, nažalost, naknadno upoznaju sa infrastrukturom u novom kraju, i neretko budu jako razočarani. Sve što klijenta zanima o konkretnom kraju gde se nalazi tražena nekretnina, agent ga upoznaje, uz konkretne predloge za rešavanje određenih nedoumica.

4.Podrška od početka do kraja transakcije

Agent je dužan da svoje klijente maksimalno ispoštuje u granicama mogućeg i traženog, od idejne informacije o željenoj transakciji do realizacije kupoprodaje, ulaska u posed, isplate, uknižbe itd. Takođe, dobar agent treba da svom klijentu da preporuke za deo koji dolazi iza kupoprodaje, da objasni poreske olakšice ili obaveze, preporuči dobre majstore od poverenja i iskustva, banku itd… Agenti profesionalci imaju kompletnu mrežu svega onoga što treba klijentu u fazi kupoprodaje, i dužni su da svoje usluge ponude zainteresovanoj strani.

5.Obrazovanje i iskustvo

Da bi prodali ili kupili nekretninu ne morate da proučavate zakone, mislite na zamršenost tržišta, da poznajete građevinu ili arhitekturu, da ste vični bankarskom poslovanju itd.. Ne morate znati sve! Ukoliko nazovete profesionalnog agenta za nekretnine, dobićete sve ono što vas zanima od informacija u realno najkraćem mogućem roku, a vi se možete prepustiti užitku proučavanja predloženih opcija i izboru najbolje.

*Iz knjige “Osnovi nekretnina”, M. Đoković
Postavi pitanje

Konsalting nekretnine
Konsalting Aktiv grupa

Author: Konsalting tim

Pišite nam