Bez pečata u banci

igor jelic_pravilnik o pdv evidencijiU petak, 8. septembra, dočekala nas je lepa vest. Naime, od 1.oktobra privredni subjekti koji ne žele više da u poslovima platnog prometa sa poslovnim bankama koriste pečat, mogu, uz prethodno podnet zahtev, da isti prestanu koristiti.

Istovremeno, svi privredni subjekti koji od oktobra podnesu zahtev za otvaranje tekuceg računa nisu u obavezi da koriste pečat u svakodnevnim poslovima sa bankom, a prevashodno u poslovima platnog prometa. Da, ovo je odlična vest i delom pokazuje da određena doza promena i prelaska sa birokratskog načina poslovanja na savrememo poslovanje postoji. Ali, da li možemo svi zajedno činiti veće korake i naše društvo brže i bolje menjati?Zašto ovo kažem?

Naime jos 2012. godine Zakonodavac je donošenjem Zakona o privrednim društvima predvideo mogućnost da privredni subjekti nisu u obavezi da u svom poslovanju koriste pečat (član 25 Zakona o privrednim društvima). Tada je to za Srbiju bilo ‘revolucionarno’. Svi smo se pitali, da li je moguće da ne koristimo pečat i da li sada ako odemo do Poreske uprave ili poslovne banke možemo završiti posao bez upotrebe pečata?

Naravno, bilo je pokušaja od strane privrednih subjekata nakon usvajanja pomenutog Zakona da se podnesu poreske prijave ili zahtev upute Poreskoj upravi, ali jedno vreme je Poreska uprava odbijala da primeni Zakon, iako je isti organ koji je predložio Zakon ujedno i organ koji rukovodi Poreskom upravom. Čekali smo više od jedne godine preporuku Ministarstva finansija tačnije tada resornog ministra da donese obavezujuću naredbu (Objašnjenje u vezi obaveze upotrebljavanja pečata u dokumentima koji se koriste u poreskopravnom odnosu od 22.07.2013.) da moraju da prime svaki zahtev ili prijavu iako nije sa pečatom društva. Čini mi se da se vremenom, prećutno, zaboravilo na pomenutu obavezujuću uputstvo u radu Poreske uprave!

Potez Narodne banke Srbije pozdravljam i siguran sam da će dosta doprineti savremenom poslovanju bez pečata, iako se kasni godinama sa primenom Zakona o privrednim društvima. Hajde da svi učinimo što više možemo kako bi pospešili poslovanje u Srbiji, a najmanje sto možemo je: kada se već donese dobar Zakon –  da ga primenimo odmah po donošenju! Da Poreska uprava ne čeka godinu dana, a Narodna banka pet.

Igor Jelić

predsednik Konsalting Aktiv grupe
član odbora za knjigovodstvo Privredne komore Srbije
član Parlamenta privrednika Privredne komore Beograda

Author: Konsalting tim

Pišite nam