NEZAKONITI ADMINISTRATIVNI TROŠKOVI BANKE

NBS konsalting aktivŽelimo da sa Vama podelimo vest koja potencijalno može biti od značaja ukoliko ste ikada bili u situaciji da uzimate kredit od banke.

Vrhovni kasacioni sud, kao najviša sudska instanca Republike Srbije, zauzeo je jasan stav o tome da su banke bez ikakvog pravnog osnova godinama unazad svojim klijentima naplaćivale tzv. troškove obrade kredita prilikom odobravanja istih. Sud smatra da jedini trošak kod ugovora o kreditu sme isključivo biti trošak kamate, što znači da svi troškovi banke moraju biti ukalkulisani u kamatnu stopu.

Izneto znači da u sudskom postupku možete potraživati sve neosnovano naplaćene troškove, koje je banka prilikom odobravanja kredita od Vas naplatila.

Naravno za sve naše klijente možemo Vam pomoći da uz naše posredovanje povratite novčana sredstva koje ste na ovakav način izgubili. Budite slobodni da nam se obratite.

Naime, prilikom zaklučivanja Ugovora o kreditu sa svojim klijentima, banke su protivpravno u isti unosile odredbe kojima su zaračunavale tzv. troškove obrade kredita. Taj trošak se izražavao u odgovarajućem procentu (najčešće od 0,5-1%) ukupnog iznosa odobrenih novčanih sredstava, što praktično znači da je klijent kome je bio odbren kredit u višem novčanom iznosu, snosio ujedno i veći trošak, u odnosu na klijenta kome je bio odobren kredit u nižem novčanom iznosu, dok je banka u oba slučaja obavljala posao istog obima.

Osim toga, kod Ugovora o stambenom kreditu banka je otišla korak dalje, pa je bez pravnog osnova prevaljivala na klijenta i trošak osiguranja nepokretnosi kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Ukoliko ste ikada bili korisnik kredita i ukoliko ste snosili gorepomenute troškove, imate pravo na nadoknadu tih troškova uvećanih za zakonsku zateznu kamatu. Reč je o pravu koje ne podleže zastarelosti, što znači da sudski spor možete pokrenuti bez obzira kada je Ugovor o kreditu zaključen, da li ste isti zaključili kao pravno ili fizičko lice, kao i da li je isti aktivan ili zatvoren.

 

nenad-cvjeticanin

Nenad Cvjetićanin

Advokat

Author: Konsalting tim

Pišite nam