Sticanje statusa pretežnog izvoznika

status preteznog izvoznika konsalting aktivObveznik PDV-a stiče status pretežnog izvoznika ako ispuni jedan od kriterijuma utvrdjenih Uredbom:

  • da je vrednost izvoza dobara u ukupnom prometu dobara i usluga veća od 50% i
  • da je vrednost izvoza dobara najmanje 10.000.000€.

Izvršenim izvozom dobara smatra se izvršen izvoz proizvoda i robe na strano trzište koji obveznik poreza iskazuje kao prihod od prodaje proizvoda na stranom trzištu (ne uzimaju se prihodi od prodaje usluga na stranom tržištu).

Sticanje statusa pretežnog izvoznika značajno je zbog roka za povraćaj PDV-a. Pretežnim izvoznicima povraćaj PDV-a vrši se u roku od 15 dana po isteku roka za predaju poreske prijave.

Za druge obveznike PDV-a koji nisu petežni izvoznici, rok za povraćaj PDV-a je 45 dana.

Status pretežnog izvoznika obveznik PDV-a može steći:

  • na osnovu podataka o izvršenom izvozu dobara u prethodnoj godini, iskazanih u finansijskom izveštaju za prethodnu godinu, podnošenjem Obrasca PID PDV (ako obveznik stekne status pretežnog izvoznika na osnovu ovih podataka, taj status ima u narednih 12 meseci, bez obzira na iznos izvršenog izvoza u tom peridu), kao i
  • na osnovu podataka o izvozu dobara u tekućoj godini, koji je izvršen u periodu od 01. Januara tekuće godine do isteka poreskog perioda u tekućoj godini, podnošenjem Obrasca PID PDV 1. (Ako obveznik PDV-a stekne status pretežnog izvoznika na osnovu ovih podataka, taj status ima samo za kalendarski mesec, odnosno tromesečje u kojem je obveznik ispunio jedan od propisanih kriterijuma).

Konsakting Aktiv grupa
Vaša knjigovodstvena kuća

Postavite pitanje

Author: Konsalting tim

Pišite nam